Monday, 31 December 2012

Mari melipat kain...

Assalamualaikum...Salam tahun baru 2013... Hari ini hari terakhir tahun 2012. Nurha rasa lega sebab masalah dengan AirAsia dah settle. Yeay! ni yg semangat nak balik Sabah nih..

Papa n Firas dah tidur. Tinggal mama je belum, melipat baju. Menyapu dan mengemas rumah dah settle. Dalam banyak2 kerja surirumah kan, yg paling Nurha malas nak buat ialah kerja melipat baju..haha.. Dah terbongkar tabiat buruk sendirik.. Bagilah keje lain, memasak ke, membasuh baju ke, membasuh tandas ke, menyapu ke, mengemop lantai ke...tapi kerja-kerja melipat baju memang jatuh ranking yg paling bawah..! Nak tak nak kena gak buat, nak harapkan papa..memang taklah.. Tapi time datang rajin dia, buat jugak.. Cuma susah nak jumpa time rajin papa melipat baju tu..

Melayan konsert Ambank 2013 @ NTV7 dengan melipat baju. Esok Johor tak amik cuti new year. So, kerja macam biasa. Bimbang tepat jam 12 nanti Firas terkejut2 dengar bunyi mercun. Sure berdentam-dentum punya bunyinya.. Sambunglah melipat baju..

Sebakul baju yg malas nak dilipat
 

Sunday, 30 December 2012

Sedapnya Dunkin Donut..

Selamat pagi.. Hari Ahad yang indah.. Kami plan nak ke Kluang, rumah mak angkat papa dan nak ke Batu Pahat atas urusan bisnes papa. Firas bangun awal. Tak dapat mama nak pejam mata lagi..hehe..
 
Sempat jugak singgah Dunkin Donut sebelum tol Skudai. Lamanya rasa tak makan Dunkin Donut lepas dah ada Big Apple & J'co Donut. Dunkin Donut ni popular zaman Nurha study dulu. Emm, yummy rasanya lebih kurang donut Big Apple dan J'co Donut, tapi rasa lebih sedap rasa yang sekarang ni daripada dulu. Em, betul ke.. Ke sebab tengah lapar, haha... Tapi donut ni tak boleh makan selalu, tinggi kolesterol, kandungan gula, manis sangat.. Sesekali bolehlah kan..

MF sapu yg coklat dulu, yg lain utk papa

Lepas tu kami bergegas ke Kluang dahulu. Pergi pekan Ayer Hitam, beli hadiah kahwin anak mak (mak angkat papa). Geramnya tengok barang-barang kat Ayer Hitam. Kali terakhir kami datang, tahun lepas time nak cari goodies untuk majlis perkahwinan. Nurha tak berkesempatan nak capture gambar, kebetulan time kami sampai hujan renyai-renyai. Nak kena pegang Firas dengan beg, dengan payung lagi, so tak dan nak tangkap gambar pekan Ayer Hitam.

Sampai ke JB semula lebih kurang jam 6 petang. Penatnya rasa. Mau tidur awallah..


AirAsia...Now everyone can fly..?

Petang tadi kami ke Senai Airport, belikan tiket si kecik ni nak balik Sabah minggu depan. Tiket mama dan papa dah beli tinggal tiket Firas je belum. Dari sehari ke sehari nak beli tapi tak berkesempatan. Antara MAS, AirAsia dan FireFly of cos lah kami pilih AirAsia sebab harganya yg murah, jimat dan ekonomi. MAS, belum mampu lagi, mahal.. FireFly pulak dari JB ke Sabah tiada penerbangan ditawarkan.

Dah bertahun-tahun kami jadi pelanggan tetap AirAsia dengan mottonya Now everyone can fly... Tapi mottonya tak sehebat kata. Sebab apa Nurha kata macam tu, sebab kami geram jugak dengan AirAsia ni rasa nak marah pun ada. Flight kali ni asyik kena retime je. Macam mana pula dengan org yg tinggal kat kawasan pedalaman, yg tak dapat liputan telefon dan internet? Mesti info tak sampai pada dorang untuk dapat sms flight kena retime, dah tentulah tertinggal flight. Mujur kami ni di bandar, even 10 kali retime pun kami boleh update dan tengok melalui email. 

Itu cerita pasal retime, belum lagi beli tiket online. Papa ada belikan tiket untuk mak mertuanya (mama Nurha), tapi malangnya nama tiada dalam sistem, bayaran telah pun dibuat, tetapi apa masalah AirAsia dengan sistemnya? Bayaran telah dibuat beserta bukti lagi, Kami datang ke kaunter tadi untuk selesaikan masalah ini tetapi pekerja customer service AirAsia kata "Maaf encik saya tak tahu masalah encik ni, saya masih baru..Encik datang esok jumpa dengan executive mungkin masalah encik boleh selesai.." Huh, menyirap juga kami dengar statement budak perempuan tu, masalah kami ke disebabkan dia seorang pekerja AirAsia yg baru dia langsung tak nak ambil tahu masalah yg kami utarakan then serah kat pekerja yg lebih senior.. Kami terpaksa datang sekali lagi..huhu. 

Sebelum ni, pernah juga kami berurusan dengan pekerjanya yg sangat kekwat, dengan muka yang masam, tak mesra pelanggan pertanyaan yg lembut pun dibalas dengan kasar.. Mintak maaf cakap, muka memang tak seberapa, kalau budi bahasa elok sedap juga hati kami. Ini tidak, jangankan muka, budi bahasa pun tak ada, tapi boleh pulak dapat kerja kat AirAsia bhgn customer service.

Bersabarlah wahai hati. Kalau ada syarikat tambang murah yg lain dah lama kami tak pilih AirAsia ni..

Now everyone can fly..? Macam dah tak relevan...

Friday, 21 December 2012

Firas tukar pampers saiz L

Dah 2 minggu lebih Firas guna pampers saiz L. Belum masuk 5 bulan lagi dah tukar saiz..huhu.. Memang semangat anak mama ni. Anak org lain rasanya dah setahun kot baru pakai saiz L.. Tapi Firas dah tak selesa dah kalau pakai pampers saiz M. Huhu..semuanya nak cepat.. bagi makan pun lagi beberapa hari lagi nak genap 4 bulan. Hai lah..anak...anak...

MF dgn papa jalan-jalan kat Giant, ternampak pampers jenama Whoopee.. Ada promotion, MF ambil yg pek 60 keping dulu, tengok ok ke tak dengan Firas.Tak pernah try lagik brand ni.. Tengok Firas pakai dah dua minggu lebih ni, ok takde ruam pun. Nampak selesa. Ni brand keempat dah pakai after Pet Pet, Drypers dan Huggies. Pengasuh pun kata Firas ok je pakai brand ni cuma nak habiskan pant jenama Drypers yg masih banyak lagi kat rumah dia.. Tapi time nak pakaikan memang seksa..Firas dah lasak...susah mama nak lekatkan pita pelekat kat pampers..huhu... Dah nama anak lelaki, memang 'ganaz' sket la kan.. 


Wednesday, 12 December 2012

Tarikh cantik...12.12.12


Saje-saje nak letak entri pada tarikh yg cantik ni.. Hanya jumpa sekali dalam seumur hidup.. Apa yg menarik berlaku hari ni ye? Oh, ade.. Tapi penting untuk diri sendiri mau ingat.. Dia datang buat kali ke-2 lepas dapat Firas..huhu.. Rasa ramai dah dapat teka ape bendanya tu.. Rasa macam terlajak juga, tapi mungkin 'dia' dah set nak keluar time tarikh yg cantik ni..huhuhu.. Nurha tarik nafas lega sebab Firas masih kecil lagi baru 5 bulan. Tak mahu dia 'terkurang' kasih sayang.. Jumpa lagi next entry..

Google courtesy
 

Sunday, 9 December 2012

Cerita pasal pengasuh Firas

Assalamualaikum.. Hari ni hari minggu. Kami sekeluarga tak balik kampung minggu ni. Just pegi Giant je siang tadi bawa Firas jalan2. Batuk dan selsema Firas dah takde. Alhamdulillah, memang ubat Poliklinik Bio-Sucinas tu memang serasi dengan Firas.

Firas dah tukar babysitter yg ketiga...huhu.. Sangat mencabar nak cari babysitter yg betul2 willing nak jaga anak kita kat JB ni.. Nape tak hantar ke nursery? Sorry, Nurha memang pangkah (bukan pangkah sebab pilih ye, tapi pangkah sebab tak suka...) dengan nursey kat JB ni pasal ada banyak kes tersedak susu, dera budak dan jagaan yg kurang memuaskan. Nurha ada kawan yg kerja kat nursery ni, kira nusery yg top jugalah kat JB ni. Macam2 kawan Nurha cerita akan 'ketakbagusan' nursery tempat dia kerja tu, sampai sekarang ni dia sendiri pun dah berhenti kerja pasal kesian tengok budak2 kat nursery yg kena ragging..huhu..tak sanggup saya..

Kenapa Firas tukar pengasuh ke-3? Ni nak cerita lah ni..

Pengasuh pertama
Nurha kenal makcik ni melalui rakan sekerja. Tgh pregnant aritu, adelah tanya2 kan budak2 ofis ade tak org nak jaga baby.. Then dapat, jiran kepada officemate ni. Kira pangkat nenek lah dengan Firas, umur 56 tahun. Masa mula2 ada dua option, kakak yg pertama tu around 40 plus umurnya, dekat dengan rumah Nurha tapi sayangnya ramai benar dia jaga budak..Sampai 6 org...! Memang sah2 lah tak pilih kakak tu.. Sebab tu kami pilih makcik yg umur 56 tahun tu atas recommend officemate. 1st impression, time 1st time jumpe, kitorg dapat rasakan yg makcik ni mcm asal boleh je nak jaga Firas, senang cakap macam terpaksa terima lah... Ok, kitorg tak nak cakap lebih pasal tu sebab pening kepala nak carik lagi pengasuh lain.. So diamkan jelah.
Makcik ni busy dengan aktiviti hariannya sebab salah seorang org penting dalam komuniti bacaan Yasin, kenduri kendarat kat taman tu. Macam kami pulak terpaksa ikut jadualnya, tapi bukan dia boleh ikut jadual kerja kami yg kadang2 terpaksa balik lewat sikit..(even tak lebih jam 7 pun). Kami rasa tak boleh nak blah lagi hantar Firas kat makcik ni, macam terpaksa je jaga Firas (macam yg kami jangkakan tu..) Ada banyak lagi yg Nurha tak boleh nak cerita habis pasal makcik ni kat sini, agak sensitif rasanya.. Sekian cerita makcik pengasuh Firas yg pertama ni.

Pengasuh kedua
Dah dapat pengasuh kedua.. Senangnya dapat, memang rezeki Firas lah.. Akak ni umur around 30 plus memang jaga sorang budak je tu pun umur 1 tahun lebih. Dia ada anak sorang, umur 10 bulan. Ok lah kan, kami pun hantarlah Firas kat akak ni. 
Malangnya, hanya bertahan 1 hari setengah je kakak tu jaga Firas, sebab menurut kaka tu, dia tak tahan sangat pasal Firas sangat kuat nangis + anak angkat dia pun kebetulan demam, nak perhatian lebih drpd akak tu. Kebetulan Firas memang demam, may be akak ni memang kurang skill kot jaga baby, so tak pandai nak tackle budak. Dia bimbang darah tinggi dia naik je, huhu.. Terus surrender nak jaga Firas, Nurha terpaksa balik, mintak half day n tinggalkan audit yg tgh berlangsung pd hari tu..

Pengasuh ketiga
Kakak ipar kawan Nurha. Dekat sangat rumah dia dgn Nurha. Eh, memang rezeki Firas lah, senang dapat pengasuh.. Yg ini paling ok. Kakak ni memang nak jaga budak, siap nak buat iklan lagi. So far memang tak ada masalah. Siap bawak Firas jalan2, balik kampung dia lagi. Firas pun riang kat rumah kakak ni sebab ada kawan, anak kakak ni umur 3 tahun. Satu family memang suka baby. Alhamdulillah..dah tak pening kepala kami nak mencari pengasuh untuk Firas lagi.

Sekian saja cerita pengasuh Firas..

Tuesday, 27 November 2012

Firas went to clinic...


Semalam MF hantar Firas ke rumah pengasuh ke-2. Harap2 ok lah pengasuh yg kedua ni daripada  pengasuh yg pertama. Firas demam. Selsema dan batuk nampaknya makin tak kurang. Rasa dah nak dekat sebulan dah makan ubat Poliklinik Penawar. Kawan papa Firas cadang pergi Poliklinik Bio-Sucinas kat BBU. Kat situ ada pediatrician yg bagus, ramai yg serasi dengan ubat poliklinik tu. Klinik ni pun ada blogspot, http://poliklinikbiosucinas.blogspot.com/

Firas kena masuk nebulizer. Gas disedut masuk untuk cairkan lendir dalam hidung, kerongkong dan peparu. Mama tak sampai hati tengok Firas menangis macam kena pukul bila masuk gas tu. Kesian Firas. Lepas tu kena masuk cecair nama Clinzo kat hidung, habis semua lendir dari hidung Firas keluar. Firas nampak lega. Harap2 cepatlah sembuh. Risau dia asyik merengek je.


Tuesday, 20 November 2012

My 1st Ballerina from Zalora

Kasut dari Zalora dah sampai! Hehe, macam iklan pulak. Nurha dah janji pada entri yg lepas nak cerita pasal kasut beli online daripada Zalora. Kasut sampai tepat pada masanya, pada hari lahir Nurha. Kira macam hadiah pulak. Oh, Nurha dah masuk 3 series, macam tak percaya plak..huahuahua..

Actually sampai semalam, tapi disebabkan Nurha emergency leave sebab kena jaga Firas pengasuh takde, so tak dapatlah nak bukanya semalam. Nurha minta kasut diposkan ke pejabat senang, sebab kalau dapat kat rumah takde sape nak pick-up. Apa lagi, semua member2 satu ofis menanti2 kotak kasut dibuka. 

Kotak kasut Zalora, besar kotaknya....
Kotak kasut je nampak besar, tapi dalam kotak tu ada kotak kecil lagi, muat2 kasut ballerina yg comel tu.. Lupe pulak nak capture gambar kotak kasut yang kecik tu.


Tadaaa...inilah kasut yg dibeli...santek tak??

Ha..ni lah kasut yg ditempah dan dibeli.. Bagi Nurha puas hati jugak, saiz pulak muat2 je masuk kat kaki ni.. Risau jugak sebab ada yg berpengalaman beli online dgn Zalora ni tak puas hati.. Sebab ada macam2 masalah.. Buat permulaan tempah kasut online ni beli yg murah2 je dulu sebab kalau dah terbeli yg mahal, bila terima kat tangan kita, tak puas hati pulak.. Kan ke rugi masa dan wang ringgit, tul tak..

Lain kali boleh beli lagi, Nurha bagi 4 drpd 5 bintang pada Zalora ye..

Sunday, 18 November 2012

Klip video best : Because I'm a Girl by Kiss


Hari ni Nurha tido lewat pasal dah lama tido siang tadi..hehe.. Jom layan klip video ni..teringat video ni jadi glamor time study kat UM dulu, sekitar tahun 2005.. First time tengok, meleleh jugak lah air mata ni.. Sedih. Pengorbanan yang tidak ternilai harganya. Cute sangat pelakon model perempuan tu. 

Moral of this video:
Hargailah insan tersayang yang berada di sekeliling kita sebelum kita kehilangannya suatu hari nanti. Kasih sayang memerlukan pengorbanan. So, jangan kedekut dengan anugerah mahupun harta benda yg kita perolehi kerana semua itu hanyalah SEMENTARA.. 


Thursday, 15 November 2012

Zalora oh Zalora..!

Sekarang ni ramai betul orang memperkatakan pasal laman web Zalora ni. Yelah, portal shopping online terhangat di pasaran macam goreng pisang panas. Nurha pun tak terkecuali, hari-hari nak menghadap katalog Zalora, cuci-cuci mata je..hehe.. Tapi dalam banyak-banyak produk yang menjadi pujaan hatiku adalah kasut. Yang lain agak 'kureng' sikit. Mungkin belum explore habis kot.

Petang tadi duk tension menyiapkan kerja yang tak pernah habis tu, Nurha sempat jugaklah menjeling-jeling flat, ballerina dan sandal yang ada kat Zalora tu. Tengok punye tengok dah tersangkut pulak kat satu ballerina tu. Apa lagi, mintak papa Firas belikanlah, konon-konon macam hadiah birthday yang akan datang (minggu depan je, tak lama dah...) Kalau dulu time bujang-bujang mesti nak tengok heels or wedges ke yg paling mendapat tempat di hati. Tapi sekarang sejak dah jadi mak orang ni takleh nak pakai heels or wedges, takut tersandung time dukung Firas, lagipun kalau flat ke ballerina ke senang Nurha nak bergerak bawa baby. Koleksi yg ada pun tak terpakai sampai sekarang, huhu..

Harap-harap kasut yang ditempah tu takde masalah time delivery nanti. Risau gak nih pasal 1st time beli kasut online. Nanti dah sampai, Nurha kasi canang kat korang ye. Nak gak rasa experience beli kasut online ni, hopefully ok lah ye..

Wednesday, 14 November 2012

Salam Maal Hijrah 1434H..

Assalamualaikum.. Salam Maal Hijrah buat semua readers.. Hari yang indah. Syukur kita masih bernafas di muka bumi Pencipta yg Maha Agung ini. Dah pun masuk tahun Hijrah 1434. Hari yang digalakkan untuk kita membaca doa penutup dan permulaan tahun Hijrah yang baru. Nurha just letakkan doa kat bawah ni (disedut dari Google) untuk dibacakan petang ini. 

Seperti biasa, syarikat tempat kerja Nurha akan adakan bacaan Yasin dan sembahyang berjemaah beramai-ramai. Syarikat ni memang bagus, motto syarikat pun dah melambangkan keislaman yang kuat iaitu UKHUWAH. Sangat bersyukur dapat bekerja di bawah pimpinan syarikat ini yang owner nya 100% bumiputera. Nurha tak nak cerita banyak, jangan lupa semua readers baca doa ni petang ni yek!

 

Saturday, 10 November 2012

10.11.12

Tarikh yang cantik.. Hari ni mama Firas cuti. Tapi datang jugak ofis buat kerja-kerja yg tertangguh yg tak dapat settle time hari biasa. Papanya pun ade keje nak buat kat makmal. Malas nak hantar Firas kat rumah pengasuh, mama angkut je Firas bawak gi ofis. Lagipun tak mahu letak lama-lama kat umah pengasuh pasal banyak nyamuk..huhu.. Selalu kepala Firas bintat-bintat kena gigitan sang nyamuk. 

 Hari ni Firas genap 4 bulan. Dah pandai ape ye? Dah pandai mintak adik? Hehe, ayat 'cliche' yg org suke tanya dan jawab balik pada MF. Ada lagi yg terlebih; dah pandai mintak mak baru. Ade kang kena lempang hamek! Haha..

Firas dah pandai makan biskut Farley's (orange). MF letak air suam je bagi biskut tu lembut. Nak letak susu takut dia muak. Ingat nak bagi biskut ni buat gigit-gigit aje sampai lembut pasal suka sangat hisap jari. Rupanya Firas lapar. Aiyak! Belum masuk 4 bulan boleh ke bagi makan? Tak seperti yg disarankan oleh nurses and docs supaya bagi makan time umur baby 6 bulan. Haih, nak buat cane, Firas dah lapar.. Susu MF pulak nampak gaya macam kian merudum, kena stand-by susu NAN kat rumah takut dia lapar. Firas pulak bila diberi makan biskut bagi satu tak cukup nak makan 2 keping gak. Siap mengejar-ngejar sudu lagi (nampak sangat memang lapar kan..) Macam mana saya nak ikut saranan docs n nurses tu..


Ini dia mama Firas dengan papa junior.. Tengok tu, habis rosak selendang mama dikerjakan Firas..hehe
Semoga anak mama ni sihat dan membesar dengan sempurna. Oh, Firas dah panggil mintak susu, MF tangguhkan menulis dulu..

Thursday, 8 November 2012

Papa 27th years old..

Hari ni 8 haribulan November. Hari lahir papa Firas. Happy birthday papa. Semoga dapat jadi papa yang baik pada Firas dan mama. Papa rajin, suami yang soleh, ringan tulang (selalu tolong mama sapu rumah, masak, basuh baju) isy banyak lagilah kalau nak tulis kat sini.. Hehe.. Hadiah mama untuk papa ialah...tiket penerbangan pergi dan balik ke Kota Kinabalu..! Jumpa kami di sana! Nak bawa Firas jumpa nini mama..

Bulan hari lahir kami sama, MF 20hb, cuma Firas je lahir bulan Julai..hehe.. Gambar MF tak pandai edit, sorry nampak tak cantik. Booking number dan nama MF terpaksa hitamkan atas sebab-sebab tertentu..heh..

Friday, 2 November 2012

Khutbah Jumaat - Petua untuk mudah bangun Subuh

Assalamualaikum readers.. Lama tak menjenguk blog.. Khutbah Jumaat hari ini:

Petua Untuk Mudah Bangun Subuh... :)

• Tidur awal sekitar 10 atau 11 malam supaya tidur anda mencukupi.
• Ambil wuduk sebelum tidur.
• Tanam azam di dalam diri untuk bangun awal.
• Baca surah Al-Mulk, tiga Qul dan doa sebelum tidur.
• Pasangkan niat; “Aku nak bangun pukul …. kerana Allah s.w.t.”
• Maafkan semua orang sebelum tidur.
• Elakkan makan makanan berat sebelum tidur.
• Elak diri dari mel
akukan maksiat sebelum tidur.
• Gunakan jam loceng atau alarm di telefon bimbit untuk membantu anda. Pastikan ia berkualiti.
• Minta tolong orang lain seperti ibu atau rakan untuk mengejutkan anda. Mungkin minta mereka simbahkan air atau urut ibu jari anda sekiranya masih sukar untuk bangun.
Dipetik dari Facebook Ustaz Don Daniyal....

Nurha sekarang dah tak susah nak bangun subuh sebab dah ada jam loceng nama Firas. So, tiap pagi mesti terjaga sebab Firas kejutkan mama dia bangun pagi time pampers basah sebab wee wee or poo poo dan nak mintak susu..hehe..

Sekadar renungan untuk diri saya, keluarga dan semua readers...
Gambar disedut daripada Google

Saturday, 20 October 2012

Firas dah 100 hari

Hari ni Firas dah 100 hari. Ada kawan Firas datang rumah, Marissa Nur Jannah namanya..hehe.. Firas dah ada kawan. Actually anak kawan mama Firas, Nurul. Kami best friend time belajar kat Shah Alam dulu. Tahun ni pun kami dapat anak sulung sesama, lahir pun bulan Julai gak.. Cuma Firas tua 11 hari dari Jannah. Firas lahir 10 Julai Jannah lahir 21 Julai.

Hari ini first time kami ditemukan di samping anak-anak kami..hehe.. Tengok gambar tu macam kami dapat anak 2nd instant lak..bergambar pinjam anak masing2..haha.. Tapi Firas tak pandai tgk kamera time gambar dicapture, Jannah pandai jeling2 kamera..hehe... Next year boleh celebrate birthday sesame ngan adik Jannah ye syg..


Friday, 19 October 2012

Khutbah Jumaat : Doa merangsang diri dan keluarga agar jaga solat..

Assalamualaikum.. Jangan lupa amalkan ye kawan-kawan... Untuk, diri, suami dan anak-anak..


Wednesday, 17 October 2012

Supermama...

Hehe..tengok tajuk kat atas tu macam saya tinggal sorang je kat rumah. Tapi tak ingat ke da ade sorang anak.. Bukan ape, hari ni saya tinggal berdua je dgn si sepet saya.. Papanya ke mana? Papanya ke Melaka hari ini dan esok atas urusan kerja. As 1st time mommy, perkara macam ni jadi saya kekok dan terkejar-kejar nak ke sana ke mari.. Belum pernah ditinggalkan husband utk menguruskan baby sorg2.. Nak uruskan baby, nak uruskan diri sendiri, nak hantar ke baby sitter, nak drive time baby duduk dalam car seat... Huhu..memang kekok.. Atuk dia ada cakap, kalau tinggal rumah sorang2 panggil mak datang.. Tapi rasanya macam tak sampai hati pulak nak menyusahkan org tua Nurha.

Takpelah Nurha.. Cabaran buat Nurha demi keluarga tersayang.. Cabaran bagi ibu2 yang bekerja pada zaman ini.. Nasib baiklah baby Nurha tak meragam time duk dalam car seat.. Yang penting kena fokus time drive. Time berhenti kat traffic light, bolehlah jenguk2 anak tu. Ni pesanan papa dia.. Papa dia pun selalu update setiap jam..hehe..

Takpe Nurha, practice make perfect. Kena jadi superwoman jugak sekali-sekala time husband tak ada. You can do it!!

Gambar ehsan Google

Saturday, 13 October 2012

Kelambu baby nak let go..

Assalamualaikum.. Apa khabar semua.. Nurha ada kelambu baby nak let go.. Kelambu sesuai dipasang pada baby cot, nampak sweet sangat.. Nurha nak let go kelambu ni sebab baby Nurha tak boleh tidur dalam baby cot, nak kena ulit tidur sebelah Nurha baru lena tidur..

Nurha belum pernah pakai lagi kelambu ni, beli dari jauh tu, huhu.. Kat IKEA time husband ada meeting kat Damansara Perdana, HQ Office. Masa tu Nurha tengah sarat pregnant anak 1st, tu pasal husband teruja sangat nak beli barang-barang baby. Asal nampak comel dan sedap mata memandang je terus grab dan beli untuk persiapan nak sambut org baru.. 

Kelambu ni condition new, belum pernah pakai lagi. Kepada sayang-sayang yang berminat boleh komen dan harga boleh dirunding. Bagi yang berminat dan tinggal di sekitar JB, Nurha hantar terus ke depan pintu rumah ye.

Spesifikasi kelambu :
Tinggi - 240cm/94"
Diameter - 50 cm
Fabrik - 100% polyester
Plastic fitting - polypropelene


Gambar bila kelambu digantung pada siling

Friday, 12 October 2012

Khutbah Jumaat : 15 tips murah rezeki

Renung-renungkan dan selamat beramal... Untuk diri saya, suami, kaum keluarga semua dan readers..


Susu ibu adalah susu yang terbaikkk..!

Assalamualaikum.. Apa khabar readers? Kali ini Nurha nak kongsi pengalaman sebagai seorang mommy yg fully breast feed.. Seperti yg kita tahu, tak semua wanita mempunyai pengalaman menyusui bayi sepenuhnya kerana ada sesetengahnya tidak mempunyai susu atau mempunyai susu yang sedikit..

Bagi Nurha sendiri, Nurha bersyukur kerana dapat merasai nikmat memberikan susu kepada bayi. Walaupun bekerja, bukanlah menjadi halangan untuk fully bf. Susu ibu adalah makanan yang terbaik berbanding susu formula. So, bagi ibu-ibu yg bekerja seperti Nurha ni, kena rajin-rajinlah pam susu untuk stok dan bagi mengelakkan bengkak susu yang kadang-kadang boleh jadi demam.

Bercerita pasal breast pump ni terdapat banyak jenama breast pump di pasaran. Mahal atau murah bukan menjadi halangannya sebab jika mahal macam mana sekali pun, belum tentu ia bagus. Yang murah pula tidak semestinya tidak bagus. Nurha guna jenama Camera (made in Taiwan). Rasa puas hati gunakan breast pump ni sebab ia portable. Sebelum ni Nurha ada try yang jenis motor pump tapi rasa leceh sebab nak cari wall supply dan pergerakan pula agak terbatas. Kalau guna yang jenis battery-operated pulak, asyik nak kena ganti bateri aje.

Ringkas dan mudah      


Apa yang penting, kena pastikan time yang tertentu nak perah susu. Air susu boleh jadi kering kalau tak diperah. Kan suatu pembaziran tu, betul tak? Daripada nak beli susu yang semua sedia maklum memang mahal, baik kita berikan bayi dengan susu free dan penuh berkhasiat.

Inilah hasilnya
Sekian dulu, sambung lagi next entry ya! Jaga diri..

Wednesday, 10 October 2012

Why Izz Firas Anaqi..?


Hari ini bayi saya dah genap 3 bulan.
Dah pandai diagah, tersenyum, ketawa, tegakkan kepala dan meniarap.
Perihal nama anak saya,
why Izz Firas Anaqi?
Izz - Kekuatan
Firas - Cerdik, tajam akal fikiran
Anaqi - Keindahanku yang menawan hati
Nama adalah doa ibu bapa kepada anaknya..
Semoga anak mama ni menjadi seindah maksud nama yg terukir dalam hidup mama dan papa..
Amin












                                                                                                                             







    
         

Monday, 8 October 2012

Mom and baby expo @ Danga City Mall



Apa yg menjadi tumpuan mommy2 dan baby2 di sekitar JB dan Singapura pada minggu lepas? Jawapannya of cos lah Mom and Baby Fair yg berlangsung pada 5-7 Oktober di Danga City Mall.  

Kami sekeluarga konon-konon tak nak lepaskan peluang berkunjung ke sana. Malangnya sesampainya kami di sana lebih kurang jam 3.30 ptg (Ahad) keadaan sangat tak mengizinkan, sangat sesak dengan kenderaan disebabkan pengunjung yang ramai! Huhu...takda rezeki kami nak ke sana. Dalam hati berkata, tak apelah, fair ni bukan setahun sekali, malah setahun ada 2, 3 kali..(ceh..nak sedapkan hati konon..)

Beruntung pada siapa yg sempat masuk ke sana sebab barangan ibu dan bayi dijual pada harga runtuh! Takpela Nurha, next time kena datang awal-awal..

Sunday, 23 September 2012

Happy 1st Anniversary!

Selamat ulang tahun perkahwinan yang pertama untuk saya dan suami! Saje wish untuk diri sendiri, hikss..
Semoga mahligai yg kita bina ini berkekalan buat selamanya.
Tambah berseri lagi dengan kelahiran Izz Firas Anaqi.
Mama sayang Firas dan papa sesangat!!

Saturday, 22 September 2012

Tanggal 10 Julai 2012

Assalamualaikum readers! Rindunya Nurha dgn blog busuk Nurha ni... Dah berhabuk tebal yg teramat sangat dah blog ni.. Dah lama sangat tak buka. Apa khabar semua kawan2? Semoga sihat sejahtera di samping insan tersayang...

Nurha nak update tentang life yg dah semakin busy sejak jadi mama ni..heh..sgt teruja da jadi mama. 74 hari yg lalu Nurha telah selamat melahirkan bayi lelaki secara c-zer seberat 3.1kg. Tanggal 10 Julai jam 8.05 malam. Alhamdulillah, syukur.. Anak pertama kami lelaki (seperti yg diharapkan oleh papanya). Nurha nak kongsi sedikit pengalaman ketika melahirkan bayi ini. Nurha harap sangat dapat deliver secara normal, tapi tak seperti yg diharapkan.. Kelahiran secara c-zer kerana ada komplikasi. Nurha ceritakan secara kronologi.

10 Julai @ 6.30a.m
- Kandungan genap minggu ke-39. Bangun pagi macam biasa. Minggu2 terakhir nak deliver Nurha mmg tak lena tidur malam. Biasanya baby gerak aktif sekitar jam 2-5 pagi. Tapi berlainan pulak dgn hari ini. Hati rasa tak sedap terus kejutkan suami bangun tidur.

10 Julai @ 7.30a.m
- Bersiap-siap apa yang patut sebelum ke hospital. Hati kami rasa tak sedap terus bergegas ke Bilik Saringan, HSA. Cadangnya hari ini Nurha masih bekerja lagi sebab belum ada tanda2 nak deliver.

10 Julai @ 8.30 a.m
- Daftar dan tunggu giliran untuk diperiksa dalam Bilik Saringan. Doktor pantau pergerakan baby dan denyutan jantung guna ultrasound dan CTG machine. Kami jangkakan selepas pemantauan dah boleh pulang dan bekerja tetapi tidak sama sekali. Prosedur memakan masa selama 4 -6 jam. Nurha kena tahan wad sebab doktor nak pantau selama 24 jam. Inilah kali pertama kena tahan wad walaupun bekerja dalam hospital.

10 Julai @ 11.00 a.m
- Nama Nurha dah listed kat katil 29 Wad Kelas Pertama. Layanan doktor dan nurse sangat baik sampai rasa hilang debaran nak deliver. Dr Teow kata, kalau pergerakan baby ok dalam masa 24 jam, Nurha dah boleh discas esok, tapi kalau tak ok prosedur c-zer perlu dijalankan. Dalam hati Nurha "ya Allah, harap2 selamatlah semuanya.."

10 Julai @ 11.45 p.m
- Masa makan dah sampai. Makan lauk dan nasi macam org sakit. Tgh sedap makan, Dr Nuzul datang. Lepas makan minta Nurha masuk ke bilik rawatan nak check bukaan dah bukak berapa cm. Nurha dapat rasakan jalan tak bukak lagi. Bila doktor Nuzul check, memang jalan tak bukak lagi.

10 Julai @ 12.30 p.m
- Waktu melawat. Sukanya time ada org datang melawat. Bosan duk kat katil. Suami Nurha datang bawa semua barang2 yang tertinggal. Takde pengalaman pasal anak 1st so ade ajelah brg yg tertinggal.

10 Julai @ 3.30 p.m
- Setiap sejam nurse datang ambil bacaan blood pressure dan pantau carta gerak bayi secara manual. Bosan tak tau nak buat ape, baca novel.

10 Julai @ 5.30 p.m
- Setakat jam ini gerak bayi yg Nurha kira normal. Wah, ada harapan nak keluar wad cepat. Sukanya! Waktu melawat dah tiba, suami Nurha datang lagi.

10 Julai @ 6.30 p.m
- Lepas solat Asar nurse minta ke bilik rawatan. CTG probe dipasang pada perut Nurha untuk rakam gerak bayi dan doktor interpret guna graf. Lepas setengah jam graf tak cantik nurse tepuk2 perut dia kata baby Nurha tgh tidur sebab tu tak bergerak. Tunggu dan tunggu lagi. Agak merimaskan jugak probe tu letak kat perut. Graf jadi cantik tapi sekejap je. Rasa agak sesak nafas sebab baring secara terlentang dlm masa yg lama. Nurse minta Nurha baring mengiring. Tapi saat ini rasanya susah nak bernafas, nurse tgk graf agak merisaukan dan semakin drop jadi tak cantik. Sister masuk dan check bukaan. Menurut sister, jalan dah bukak 3 cm. Doktor on-call pulak masuk check jalan baru buka 1 cm katanya. Nurha nampak tangan doktor ada kesan darah pada glove rupanya ada bleeding. Doktor terpaksa buat emergency operation sebab risau baby lemas. Nurha setuju dan sign borang pesakit dalam keadaan yg sakit dan sesak nafas. Suami Nurha dihubungi utk benarkan prosedur pembedahan dijalankan. Terasa semua org dalam bilik rawatan tu bertungkus lumus nak selamatkan nyawa Nurha dan bayi, menyediakan persiapan utk ke dewan bedah.

10 Julai @ 7.30 p.m
- Nurha ditolak masuk ke dewan bedah. Nampak ramai pesakit kat recovery. Ubat bius dimasukkan ke tulang belakang. Rasanya banyak tempat dah kena cucuk. Tak sampai 5 minit pinggang hingga ke kaki dah terasa kebas. Bermulalah pembedahan oleh 2 orang doktor dan lebih kurang 7 org yang lain dalam OT9 tu. Kesan ubat bius Nurha rasa sangat mengantuk.

10 Julai @ 8.05 p.m
- Nurha terdengar tangisan bayi. Alhamdulillah! Baby aku selamat! Nurha berbisik dalam hati tak sabar nak tengok rupa bayi. Nurse bawa bayi ke muka Nurha untuk dicium, dan ucap “tahniah puan, baby boy, 3.1kg, 8.05 p.m”. Tak sabar rasa nak peluk dan cium tapi keadaan tak mengizinkan. Doktor sedang bertungkus lumus menutup semula bukaan yg dibedah. Selesai semuanya sempat Nurha jeling suami, rupa-rupanya dia pun ada sekali dalam dewan bedah tu. Tgh ready nak azankan dan tahnikkan baby.

10 Julai @ 8.45 p.m
- Nurha ditolak masuk ke wad utk berehat dan menyusukan bayi. Inilah saat yg terindah bagi ibu yg pertama kali bergelar ibu!

Saat terindah bergelar bapa

Susah betul dia nak bukak mata..hehe..

Gambar terkini...saya dah 5.6 kg pada 11 September..





Friday, 8 June 2012

Dugaan di hari Jumaat..

Minggu lepas (hari Jumaat) Nurha dan suami plan nak balik kampung. Sabtu, 2 Jun tu ada kenduri kahwin di rumah jiran kami. Pada 2 Jun tu, ada 4 tempat yang Nurha dapat jemputan kahwin, tapi kami bercadang pergi yang kat kampung je sebab lain2 tempat tu semuanya jauh, - KL, Segamat, Kuala Terengganu dan Nurha pun rasa badan ni tak selesa nak berjalan jauh setelah usia kandungan menjangkau 33 minggu. Sekarang ni terasa nafas makin sempit, sukar tidur malam, kurang selera makan, tangan kebas2 bila bangun pagi. Selalu juga kami lewat sampai ke pejabat disebabkan lewat bangun, Nurha rasa sangat letih..

Jumaat lepas, sempat juga kami ke Pasar Malam kat BBU tu buat pertama kalinya, tetapi berlaku insiden yang tidak diingini. Keret kami diumpil dan dipecah masuk walaupun tak sampai setengah jam kami parking dan menuju ke pasar malam.. 3 buah handphone Nurha hilang, wang tunai RM200.00, pendrive dan buku rawatan mengandung Nurha pun habis semua dicurinya satu beg. Nurha tinggalkan beg dalam kereta tetapi dapat dilihat oleh sang pencuri dan terus rembat semuanya beg yang ada dalam kereta termasuk beg toiletries. Termenung juga kami seketika, dan apa boleh buat. Mungkin kecuaian kami. Tapi Nurha tak expect yang kawasan tu akan ada pencuri kerana kelihatan sibuk tempat orang lalu-lalang. Kami pun terus ke Balai Polis Tampoi untuk membuat report polis. 

Mungkin ini ujian untuk kami dan baby, harap jangan lepas ni janganlah berlaku pada orang lain pula. Di mana-mana pun kita pergi, perlu berhati2 agar kejadian tak dingjni ini berlaku. Kami redha dengan dugaan-Mu ya Allah..  

Wednesday, 30 May 2012

Catatan kehamilan 2

Assalamualaikum readers... Lamanya Nurha tak menulis.. Rindu sungguh rasa hati nak menulis hari ini sementara menunggu hubby datang ambil balik dari kerja. Ini baru catatan kehamilan ke-2 yg Nurha tulis. Memang betul alam kehamilan bukanlah alam yang mudah untuk ditempuhi, macam2 pengalaman, perubahan emosi dan fizikal yang dialami oleh bakal2 ibu.. 

Kandungan Nurha telah menjangkau usia 33 minggu, bermakna tinggal beberapa bulan lagi sebelum masuk usia kandungan matang, minggu ke 37-40. Tapi kat ticker thebump.com sebelah ni tulis kandungan dah masuk usia 35 minggu, rasa macam tak betul je dia kira.. Apapun asalkan baby dalam perut ni selamat, sihat dan sempurna, amin...

Bercerita pasal mengidam, entah kenapa Nurha teringin sangat nak makan buah delima. Pada kebiasaannya, gejala mengidam ni berlaku di awal kehamilan je, tapi hati ni teringin sangat nak makan buah delima ketika menjangkau trimester yg ke 3. Haih.. Nak tak nak En Suami terpaksa mencari, dan akhirnya dapat juga cari kat Kipmart, Tampoi. Harganya boleh dibeli dengan RM8.00 sebiji. Tapi kawan Nurha kata kat KL lagi mahal, RM15.00 sebiji! Alhamdulillah, dapat merasa, ini yang dinamakan rezeki baby.. Banyak khasiat buah delima ni, kalau nak tahu boleh klik kat link ni... http://www.raudhatunnaim.com/khasiat-buah-delima.html



Monday, 26 March 2012

Kerana kaki lipas, dapat ganti rugi RM55,000.00

Assalamulaikum... Hampir berhabuk Nurha tinggalkan blog ni tanpa update sebarang cerita..huhu... Sejak syarikat kami diberi pengiktirafan 5 star oleh Teraju (SME Corp) rasanya semakin banyak workload yg terpaksa ditanggung.. Ape boleh buat kan, demi sesuap nasi..hehe.. 

Hari ini Nurha ada terbaca artikel menarik untuk dikongsi, iaitu "kerana kaki lipas, dapat ganti rugi RM55,000.00". Ceritanya berbunyi begini.

PUTRAJAYA - Mahkamah Rayuan hari ini mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen memerintahkan Pizza Hut Restaurants Sdn Bhd membayar ganti rugi RM55,000 kepada pensyarah kolej swasta yang sakit selepas menikmati hidangan 'spageti bolognese' yang mengandungi kaki lipas.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan membuat keputusan sebulat suara, menolak permohonan syarikat itu untuk kebenaran bagi merayu di Mahkamah Rayuan berhubung keputusan Mahkamah Sesyen Shah Alam.

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Shariff yang mengetuai korum itu bersama dua Hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Datuk Aziah Ali dan Anantham Kasinater juga memerintahkan restoran segera itu membayar RM3,000 sebagai kos.

Anantham berkata perintah ganti rugi RM55,000 kepada Goh Sze Ching itu membuktikan Mahkamah Sesyen menghantar isyarat yang jelas kepada restoran makanan segera supaya sentiasa menjaga kebersihan makanan.

Md Rais berkata, "Ia adalah untuk kebaikan masyarakat."

Pada 11 Okt 2010, Mahkamah Sesyen Shah Alam menganugerahkan Goh, 30, ganti rugi am sebanyak RM5,000, ganti rugi teladan RM50,000, kos dan faedah lapan peratus selepas memutuskan Goh berjaya membuktikan kesnya iaitu Pizza Hut Restaurants bertanggungjawab terhadap kejadian itu.

Syarikat itu gagal dalam rayuannya untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Sesyen selepas ditolak oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 17 Okt tahun lepas.

Bercakap kepada pemberita di luar mahkamah, peguam N. Ganesarajah berkata Pizza Hut telah membayar ganti rugi kepada Goh. Ganesarajah dan Khairul Idzwan Kamarudzaman mewakili Goh.

Goh dan rakan beliau telah mengunjungi restoran Pizza Hut di Subang Parade, Subang Jaya pada pukul 5.30 petang, 26 Sept 2007.

Dalam pernyataan tuntutannya yang difailkan pada 2009, Goh berkata beliau sedang makan spageti apabila menemui satu 'objek' di dalam makanannya. Selepas melihat dengan teliti bersama rakannya, beliau mendakwa objek itu adalah kaki lipas.

Susulan kejadian itu, Goh mendakwa beliau mengalami kesakitan, muntah serta cirit-birit.

Pizza Hut Restaurants, yang diwakili peguam S. Sharmalah dan V. Veena berkata objek yang dipertikaikan di dalam makanan itu adalah bawang goreng.

Terdahulu, Sharmalah berhujah Goh tidak harus dianugerahkan ganti rugi teladan, sambil menambah keterangannya tidak konsisten.

Bagaimanapun, Ganesarajah berhujah tiga wakil Pizza Hut Restaurants telah mengesahkan wujud masalah lipas di restoran berkenaan sebelum dan selepas kejadian itu. 

Walaupun cerita ini berlaku beberapa tahun yang lalu, kita harus menjadikannya sebagai iktibar agar memilih tempat makan yang bersih dari segi cara penyediaanya dan kebersihannya. Restoran 'fast food' sekalipun, jangan fikir bahawa tahap kebersihannya berada di tahap yang terbaik. Cerita ini sebagai teladan dan pengajaran kita bersama, sekian..

Thursday, 16 February 2012

Doa amalan dan surah-surah yang baik untuk ibu mengandung..

Nurha just nak sharing info untuk doa amalan dan surah-surah yang baik untuk ibu mengandung. Sambil buat kerja di pejabat sepanjang hari menghadap pc macam Nurha ni eloklah dengarkan ayat-ayat suci al-Quran secara online sebagai terapi pendengaran ibu dan bayi dlm perut. Boleh dengar kat http://www.surah.my beserta dengan maksud ayatnya sekali, juga boleh ke http://www.quranexplorer.com

Antara doa yang baik untuk diamalkan:

1. Saidul (penghulu) Istighfar
2. Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 8-9)
3. Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 38 )
4. Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41)

Surah-surah yang bagus dan kebaikannya:

1. Surah Al-Fatihah (Untuk terang hati dan kuat ingatan)
2. Surah Maryam (Untuk memudahkan ibu bersalin)
3. Surah Luqman (Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)
4. Surah Yusuf (Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak)
5. Surah Luqman (Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)
6. Surah Yaasin (Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat)
7. Surat Toha (Semoga bayi lembut hati)
8. Surah Al-Nahl (Untuk melahir anak yang berdisplin)
9. Surah Hujurat (Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati)
10.Surah Al-Taubah (Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat)

Semoga bayi yang bakal lahir kelak terbina dengan minda yang cerdas, akal yang pintar, akhlak yang terpuji dan segala kebaikan yang tercatat di atas, insyaAllah.. Sekian dulu dari Nurha, assalamualaikum... 

Thursday, 9 February 2012

Video menarik untuk ditonton..


Hai..! Assalamualaikum semua...Lama betul Nurha tak meng'update' blog disebabkan kesibukan yang melanda.. Tambahan pula, usia kandungan Nurha pun dah nak masuk 5 bulan, hai sedar tak sedar macam sekejap je masa berlalu kan... Hati ni rasa berdebar-debar menanti kelahiran bayi yang pertama ni.. Risau pun ada.. huhu..bersabarlah wahai hati..

Morning dan evening sickness yang Nurha alami sudah semakin menghilang, alhamdulillah.. Sekarang dah tak ada alahan mengandung lagi, tapi kadang-kadang sakit kepala juga datang ketika sedang diulit mimpi, di tengah-tengah malam.. Aiseh, orang tua-tua kata biasalah tu.. Praktis nanti kalau dah ada baby kena berjaga waktu malam, baby nak susu, tukar lampin, demam ke dan sebagainya..

Nurha dah pun scan jantina bayi ni, tapi keputusannya biarlah rahsia..nanti dah tak surprise pulak..hehe.. Sangat baik doktor yang memeriksa Nurha tu, macam dia pulak yang excited lebih tengok baby ni bergerak riang dalam perut..hik..

Sekarang ni dah masuk 18 minggu, menurut Islam masa yang paling baik untuk ibu-ibu mengandung mengamalkan surah Luqman, surah Maryam, surah Yusuf dan surah Yasin. Surah ini baik untuk kandungan dan mempunyai maksud yang tersendiri. Terdapat juga ayat-ayat yang perlu diamalkan dalam surah al-Anbiyak, ayat berapa Nurha lupa lah.. Tapi kalau readers tengok internet dan baca buku berkaitan, mesti readers tahu.

Nurha tertarik dengan video yang Nurha jumpa dalam Youtube ni.. Subhanallah.. Inilah kebesaran yang tuhan ciptakan untuk manusia.. Kejadian manusia dalam alam rahim.. Daripada proses persenyawaan sehinggalah kepada proses kelahiran.. Video yang baik untuk dikongsi bersama, menginsafkan kita tentang kelahiran kita di muka bumi ini.

Enjoy watching the video ya readers! Nurha pergi dulu, jumpa lagi di blogpost akan datang.. Salam semanis kurma dari Nurha dan ceria-ceria selalu!

Friday, 6 January 2012

Selamat datang 2012! Kehadiranmu dinanti...

Assalamualaikum...Hai.. Diharap semua readers berada dalam keadaan sihat belaka hendaknya.. Berlalu sudah tahun 2011, tahun 2012 pula telah melabuhkan tirainya.. Alhamdulillah, kita semua diberi peluang untuk hidup pada tahun 2012, merasa udara, keindahan alam, kesihatan diri dan kaum keluarga yang baik, kerja yang bagus, tempat tinggal yang baik dan sebagainya. Untuk mana-mana azam yang tak dapat dicapai pada tahun 2011, jangan risau boleh forward ke tahun 2012.

Untuk diri Nurha sendiri, 2011 mendatangkan banyak kenangan manis yang mungkin tidak dapat dilupakan. Tahun 2011 adalah tahun yang sangat manis kerana kena dengan tarikh lahir Nurha pada 2011 yang jatuh pada 20.11.2011. Nombor yang sangat cantik kan! Hajat di hati nak menamatkan zaman bujang pada tarikh tersebut, tapi encik bakal suami (status pada awal tahun lepas) tidak bersetuju kerana tarikh lahirnya juga jatuh pada bulan yang sama 8.11.2011 (hehe, jelesla tu..), tambahan pula ada masalah lain yang tak dapat dielakkan. So, kami pun disatukan pada tarikh 23.9.2011 disebabkan tarikh yang sangat sesuai, selepas Hari Raya Aidilfitri.

Tahun 2011 juga sangat bermakna, yang pertamanya mestilah Nurha dapat merasa kenangan manis menjadi isteri orang, perkahwinan adalah satu kitar hidup yang sangat penting dalam hidup seseorang dan merupakan hari yang bersejarah dalam diri seseorang. Kenangan manis yang kedua dalam tahun 2011 ialah di saat mengetahui diri telah hamil dan bakal jadi seorang ibu! Sangat bersyukur dengan anugerah Tuhan yang teramat sangat besarnya. Alhamdulillah, sekarang kandungan sudah pun mencecah 13 minggu dan kami suami isteri berharap agar bayi ini dapat dikandung tanpa ada sebarang masalah, amin..  

Tahun 2012 ini kami menanti kehadiran si comel yang bakal lahir pada awal Julai nanti. Apa pun jantinanya, kami terima dengan seadanya. Sampai sini dulu, ceria-ceria selalu ya!

Google courtesy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...