Saturday, 22 September 2012

Tanggal 10 Julai 2012

Assalamualaikum readers! Rindunya Nurha dgn blog busuk Nurha ni... Dah berhabuk tebal yg teramat sangat dah blog ni.. Dah lama sangat tak buka. Apa khabar semua kawan2? Semoga sihat sejahtera di samping insan tersayang...

Nurha nak update tentang life yg dah semakin busy sejak jadi mama ni..heh..sgt teruja da jadi mama. 74 hari yg lalu Nurha telah selamat melahirkan bayi lelaki secara c-zer seberat 3.1kg. Tanggal 10 Julai jam 8.05 malam. Alhamdulillah, syukur.. Anak pertama kami lelaki (seperti yg diharapkan oleh papanya). Nurha nak kongsi sedikit pengalaman ketika melahirkan bayi ini. Nurha harap sangat dapat deliver secara normal, tapi tak seperti yg diharapkan.. Kelahiran secara c-zer kerana ada komplikasi. Nurha ceritakan secara kronologi.

10 Julai @ 6.30a.m
- Kandungan genap minggu ke-39. Bangun pagi macam biasa. Minggu2 terakhir nak deliver Nurha mmg tak lena tidur malam. Biasanya baby gerak aktif sekitar jam 2-5 pagi. Tapi berlainan pulak dgn hari ini. Hati rasa tak sedap terus kejutkan suami bangun tidur.

10 Julai @ 7.30a.m
- Bersiap-siap apa yang patut sebelum ke hospital. Hati kami rasa tak sedap terus bergegas ke Bilik Saringan, HSA. Cadangnya hari ini Nurha masih bekerja lagi sebab belum ada tanda2 nak deliver.

10 Julai @ 8.30 a.m
- Daftar dan tunggu giliran untuk diperiksa dalam Bilik Saringan. Doktor pantau pergerakan baby dan denyutan jantung guna ultrasound dan CTG machine. Kami jangkakan selepas pemantauan dah boleh pulang dan bekerja tetapi tidak sama sekali. Prosedur memakan masa selama 4 -6 jam. Nurha kena tahan wad sebab doktor nak pantau selama 24 jam. Inilah kali pertama kena tahan wad walaupun bekerja dalam hospital.

10 Julai @ 11.00 a.m
- Nama Nurha dah listed kat katil 29 Wad Kelas Pertama. Layanan doktor dan nurse sangat baik sampai rasa hilang debaran nak deliver. Dr Teow kata, kalau pergerakan baby ok dalam masa 24 jam, Nurha dah boleh discas esok, tapi kalau tak ok prosedur c-zer perlu dijalankan. Dalam hati Nurha "ya Allah, harap2 selamatlah semuanya.."

10 Julai @ 11.45 p.m
- Masa makan dah sampai. Makan lauk dan nasi macam org sakit. Tgh sedap makan, Dr Nuzul datang. Lepas makan minta Nurha masuk ke bilik rawatan nak check bukaan dah bukak berapa cm. Nurha dapat rasakan jalan tak bukak lagi. Bila doktor Nuzul check, memang jalan tak bukak lagi.

10 Julai @ 12.30 p.m
- Waktu melawat. Sukanya time ada org datang melawat. Bosan duk kat katil. Suami Nurha datang bawa semua barang2 yang tertinggal. Takde pengalaman pasal anak 1st so ade ajelah brg yg tertinggal.

10 Julai @ 3.30 p.m
- Setiap sejam nurse datang ambil bacaan blood pressure dan pantau carta gerak bayi secara manual. Bosan tak tau nak buat ape, baca novel.

10 Julai @ 5.30 p.m
- Setakat jam ini gerak bayi yg Nurha kira normal. Wah, ada harapan nak keluar wad cepat. Sukanya! Waktu melawat dah tiba, suami Nurha datang lagi.

10 Julai @ 6.30 p.m
- Lepas solat Asar nurse minta ke bilik rawatan. CTG probe dipasang pada perut Nurha untuk rakam gerak bayi dan doktor interpret guna graf. Lepas setengah jam graf tak cantik nurse tepuk2 perut dia kata baby Nurha tgh tidur sebab tu tak bergerak. Tunggu dan tunggu lagi. Agak merimaskan jugak probe tu letak kat perut. Graf jadi cantik tapi sekejap je. Rasa agak sesak nafas sebab baring secara terlentang dlm masa yg lama. Nurse minta Nurha baring mengiring. Tapi saat ini rasanya susah nak bernafas, nurse tgk graf agak merisaukan dan semakin drop jadi tak cantik. Sister masuk dan check bukaan. Menurut sister, jalan dah bukak 3 cm. Doktor on-call pulak masuk check jalan baru buka 1 cm katanya. Nurha nampak tangan doktor ada kesan darah pada glove rupanya ada bleeding. Doktor terpaksa buat emergency operation sebab risau baby lemas. Nurha setuju dan sign borang pesakit dalam keadaan yg sakit dan sesak nafas. Suami Nurha dihubungi utk benarkan prosedur pembedahan dijalankan. Terasa semua org dalam bilik rawatan tu bertungkus lumus nak selamatkan nyawa Nurha dan bayi, menyediakan persiapan utk ke dewan bedah.

10 Julai @ 7.30 p.m
- Nurha ditolak masuk ke dewan bedah. Nampak ramai pesakit kat recovery. Ubat bius dimasukkan ke tulang belakang. Rasanya banyak tempat dah kena cucuk. Tak sampai 5 minit pinggang hingga ke kaki dah terasa kebas. Bermulalah pembedahan oleh 2 orang doktor dan lebih kurang 7 org yang lain dalam OT9 tu. Kesan ubat bius Nurha rasa sangat mengantuk.

10 Julai @ 8.05 p.m
- Nurha terdengar tangisan bayi. Alhamdulillah! Baby aku selamat! Nurha berbisik dalam hati tak sabar nak tengok rupa bayi. Nurse bawa bayi ke muka Nurha untuk dicium, dan ucap “tahniah puan, baby boy, 3.1kg, 8.05 p.m”. Tak sabar rasa nak peluk dan cium tapi keadaan tak mengizinkan. Doktor sedang bertungkus lumus menutup semula bukaan yg dibedah. Selesai semuanya sempat Nurha jeling suami, rupa-rupanya dia pun ada sekali dalam dewan bedah tu. Tgh ready nak azankan dan tahnikkan baby.

10 Julai @ 8.45 p.m
- Nurha ditolak masuk ke wad utk berehat dan menyusukan bayi. Inilah saat yg terindah bagi ibu yg pertama kali bergelar ibu!

Saat terindah bergelar bapa

Susah betul dia nak bukak mata..hehe..

Gambar terkini...saya dah 5.6 kg pada 11 September..





2 comments:

nita said...

assalam Nurha..
lama tak singgah sini, wah dah dua bulan dah umur anak Nurha.. tomeynye dia..
tahniah Nurha ^_^

Nurha said...

waalaikumsalam...tima kasey nita.. ;)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...