Monday, 15 July 2013

Ikan caru masak sambal bertakhtakan kacang panjang



Ini ikan favourite Nurha masa kecik2 dulu. Selain bakar, masak mcm ni pun sedap. Simple je resepinya u'all.

Bahan-bahannya :

1 labu bwg besar -ditumbuk

4 ulas bwg putih -ditumbuk

15 tangkai cili kering yg dikisar

2 ekor ikan caru yg dipotong 2

Sedikit santan pekat

Air asam / asam keping

Bahan hiasan:

Kacang panjang - 2 urat

1 labu bwg besar yg dipotong bulat

Cara-caranya:

Goreng ikan caru yg telah dilumurkan dgn garam dan kunyit serbuk. Ketepikan.

Tumiskan bhn2 yg telah ditumbuk bersama cili kisar. Tumis sehingga naik bau. Masukkan sedikit santan pekat dan air asam. Tumis sehingga pecah minyak. Perasakan dgn gula dan garam.

Masukkan ikan caru yg telah siap digoreng tadi. Kacau sebati. Masukkan kcg pjg dan bwg besar. Sedia utk dihidang.

Posted via Blogaway

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...