Thursday, 29 October 2015

Aktiviti Homeschooling Firas yg pertama...

Sekarang ni nak membesarkan anak memang penuh dgn cabaran dan dugaan. Bukan macam zaman mak2 ngan abah2 kita besarkan kita dulu. Zaman dah berubah, dunia tanpa sepadan, memang parent nowadays kene closely monitor anak masing2. Lagipun zaman sekarang ni zaman gajet yang semakin cepat berkembang, if takde gajet dianggap ketinggalan zaman.

Risau jugak Nurha nak membesarkan dua anak hero Nurha ni. Takut tak dapat didikan yang sepatutnya. Lagi kena hantar anak ke rumah Pengasuh, yg kita suami isteri ni sibuk bekerja cari rezeki nak membesarkan anak2.
Tak boleh nak harap 100% dgn Pengasuh. Nak hantar taska rasa macam masih kecil lagi. Lagi pulak harga taska kat JB ni mahal yg amat! Kalah Putrajaya.

Nurha rasa parent sekarang ramai yang dah celik mata. Sekarang dah ada cara mengajar anak2 hanya di rumah sahaja. Homeschooling sebenarnya dah banyak didedahkan oleh parent2 di negara luar. Tapi di Malaysia, kaedah homeschooling ni semakin hari semakin mendapat tempat di hati kebanyakan ibu bapa. Aktiviti informal ini sebenarnya lebih terkesan dalam hati kanak2 dan cara yg paling mudah, cepat dan berkesan untuk mendidik anak2 bermula dari rumah. Jangan tak percaya, bayi seawal sebulan pun dah boleh didedahkan dgn aktiviti homeschooling ni tau.. Marvelous kan..

Gambar menunjukkan aktiviti homeschooling Firas yang pertama. Mewarna abjad ABC untuk huruf sama dengan warna yang sama. Nurha kalau boleh nak mengehadkan aktiviti menonton TV Firas. Sekarang Firas asyik tengok kartun je, risau pulak rasa. Kalau ada aktiviti homeschooling ni sekurang2 nya dapat jugak alihkan perhatian Firas drpd TV. Tapi aktiviti mewarna abjad ni tak boleh buat selalu sebab Firas cepat boring. He he..sekian dulu, jumpa lagi..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...