Monday, 13 May 2013

Izz Firas dah 10 bulan..

Firas dah 10 bulan @ 10 May, 2013. Gigi pun dah ada 6 nak masuk 7 batang. MF dah tak bagi bubur nasi, bagi makan nasi terus.. So, now MF selalu buntu memikirkan nak bagi makan apelah kat Firas ni. Hari2 lauk yg sama takut dia muak pulak nak makan. Lauk yang paling selalu MF bagi, sup ayam, campur telur dgn carrot bersama sawi. No MSG but less salt please! Ada sesetengah ibu2 di luar sana yg langsung tak masukkan garam dlm makanan tapi bagi MF memadai letak sikit je. MF terjumpa blog MamaQaireen dapatlah sikit idea nak bagi Firas makan lauk apa. Selagi Firas belum setahun, risau MF nak bagi makan yg bukan2, lagi2 kidney dia belum matang. Jumaat lepas, pengasuh bagitau yg Firas seronok makan lontong mak dia bagi. OMG! Kakak jgn bagi Firas mkn yg lemak2 dulu ye, tunggu lah Firas umur setahun. MF said. Hehe..MF bukan tak berapa arif bab pemakanan baby ni, just tau info from magazine, books and internet.. 

Perkembangan terbaru Firas, mulut dia dah bising, selalu nak ajak berbual. Ni belum pandai cakap lagi, dah pandai cakap nanti, tak tau lah macam mana. Tak terlayan mama dgn papa dia. Dalam bulan lepas je Firas dah dua kali demam, awal bulan kene HFMD (hand, foot, mouth disease) tapi dah ok. Baru2 ni, demam tak elok2 sampai nak masuk 6 hari. Tapi now dah ok. Rupa2 nya nak dapat kepandaian lain.. Dah boleh berdiri tegak, tapi tak pandai maju ke depan lagi. Pastu mulut bising nak ajak berbual. Hehe..dis week ada check appoinment, see wut doc said..




4 comments:

nita said...

sekejap jer masa berlalu, dah 10 bulan dah firas.. comel, ceria jer tengok dia (^_^)

Nurha said...

Tu la..jap je mase berlalu..lame x dgr kaba nita n family..shat x?

Mimie Najib said...

bnyak akal dia ye..nak ajak kawan smbang2 ngan dia.. =)

Nurha said...

hehe..yelah mimie..kdg2 tu tak terlayan mama dgn papa dia nih.. ;)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...