Sekarang ni tengah musim buah mangga. Sebelum ni dah jadi viral dah org sibuk buat jeruk asam boi. Tapi Nurha tak berkesempatan lagi nak buat.
Entah kenapa tekak ni terasa nak makan yg masam2, takut dlm perut ni ada yg menghuni. Hehehe, masih belum confirm lagi ye, tunggu end of this month nak jumpa doktor untuk pengesahan scan. Kalau setakat UPT je Nurha masih macam kurang confident.
Berbalik pada jeruk asam boi tadi. Papa balik outstation dari Mersing, tengok2 kat tangan dia ada seplastik buah mangga muda, penuh isinya. Kecurnya liur rasa. Siap request suruh beli asam kecut, Nurha siap Google gamba asam kecut sebab papa takut tersalah beli.
Senang rupanya nak buat jeruk asam boi ni. Potong buah mangga muda panjang2, masukkan dalam besen dulu. Taburkan gula, garam tu option.. Nurha tak letak sebab asam kecut ada rasa masin2 sikit. Lepas tu potongkan cili, Nurha guna cili merah yg pedas gila tu. Ikut citarasa nak pedas banyak ke pedas sikit. Then, masukkan seplastik asam kecut. Jangan lupa letak limau kasturi jugak, potong bulat2 bg rasa dia mengancam. Gaul bagi serasi. Lepas tu bolehla dibotolkan dan masuk dalam peti ais.
Time bila pulak nak makan ye? Kalau masa paling sesuai 5 jam lepas tu, biar rasa dia serasi. Perlu diingatkan, tak payah letak air tau sebab air tu akan keluar sendiri hasil daripada tindakbalas gula dengan mangga muda..Amazing kan..Sedap u'olls, selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment