Ini ikan favourite Nurha masa kecik2 dulu. Selain bakar, masak mcm ni pun sedap. Simple je resepinya u'all.
Bahan-bahannya :
1 labu bwg besar -ditumbuk
4 ulas bwg putih -ditumbuk
15 tangkai cili kering yg dikisar
2 ekor ikan caru yg dipotong 2
Sedikit santan pekat
Air asam / asam keping
Bahan hiasan:
Kacang panjang - 2 urat
1 labu bwg besar yg dipotong bulat
Cara-caranya:
Goreng ikan caru yg telah dilumurkan dgn garam dan kunyit serbuk. Ketepikan.
Tumiskan bhn2 yg telah ditumbuk bersama cili kisar. Tumis sehingga naik bau. Masukkan sedikit santan pekat dan air asam. Tumis sehingga pecah minyak. Perasakan dgn gula dan garam.
Masukkan ikan caru yg telah siap digoreng tadi. Kacau sebati. Masukkan kcg pjg dan bwg besar. Sedia utk dihidang.
Posted via Blogaway
0 comments:
Post a Comment